Absolut så ska man alltid anlita en elektriker om du känner dig osäker med ett jobb när det gäller elen. Du får nästan inte göra någonting själv då det kommer till detta men en sak får du göra och det är att byta eluttag själv. Här beskriver vi hur!

Först, riskerna!
Man ska inte ta lättvindigt på att pilla på sin el där hemma, det är faktiskt så att olyckor relaterade till elen i hemmet är den vanligaste döds och olycksorsaken i hushållen idag. Många väljer att inte alls bry sig om att anlita en elektriker utan väljer att kanske kolla på internet hur man gör saker eller helt enkelt gissa sig fram, detta kan leda till ödesdigra konsekvenser.

Stäng av strömmen
Med riskerna nämnda och vi ska även nämna att du kan alltid ringa en elektriker för att dubbelkolla frågor om du är osäker. Så nu ska vi gå igenom hur du byter ett vägguttag. Man börjar alltid och alltid med att se till så att man har stängt av strömmen i det rum där du ska pilla. Helst av allt stänger man av strömmen i hela hushållet så att det inte finns någon risk att du gör fel. Kolla med en spänningsprovare och se så att det inte finns någon ström där.

Ta bort den gamla dosan
Det finns små skruvar i uttaget som du skruvar bort med en passande skruvmejsel. Efter det att du skruvat loss dessa skruvar så kommer du att kunna dra ut dosan och då kommer eldosan att synas. Den här dosan sitter också fast i väggen med två slags klor, dessa kan du också skruva loss och så att dosan släpper från väggen. Ofta får man ut den bäst om man skruvar dosan lite grann motsols.

Lederna i dosan
I dosan finns det blåa sladdar som kallas för ledare, den här delen i dosan kallar man för nollan. Sen kommer du att hitta svarta sladdar, två stycken också i dosan och den delen kallas för fasen. Dessa sitter fast med skruvar och då hittar du en passande skruvmejsel och skruvar loss dessa skruvar. Ring en elektriker och rådfråga i fall du är osäker på om du gör rätt, de kan bekräfta enkelt på telefon att du gör rätt. Lägg sedan bort den gamla dosan du inte ska ha.

Den nya dosan
När du nu sätter i den nya dosan själv utan elektriker så följ instruktionerna noga. Det är en bra idé att snurra ihop trådarna lite grann så de är lättare att sticka in i hålen i nya dosan. Vägguttaget som ska in har ett så kallat täcklock, ta bort detta. I nya dosan finns markeringarna N och L, N ska du sätta till höger in i väggen och L till vänster. Ta gärna kort på hur det såg ut då du tog ut den gamla dosan för det ska ju se lika dant ut i den nya så du är säker på att du sätter in det likadant.

Sätt in kablarna som de satt innan och för in dosan igen precis som du tog ut det och sen skruva fast. Är du det minsta osäker på ring en elektriker och fråga eller låt en komma och göra det åt dig, det tar inte en elektriker många minuter och är man osäker så kan det vara värt alla gånger!