Så hittar du rätt snickare till ditt projekt

Funderar du på att dra igång någon form av renoverings- eller byggprojekt hemma? I så fall funderar du säkert på om du ska anlita en snickare också, och i så fall vilken. Här kan det dock vara lite klurigt att hitta rätt, eftersom yrkesgruppen snickare är väldigt bred och några har riktat in sig på specifika områden och andra inte. Nedan får du några smarta tips för att hitta rätt i en bransch som är väldigt stor.

Vad behöver du hjälp med?

Det första du behöver veta innan du kan hitta en snickare för projektet är såklart mer exakt vad det är du behöver hjälp med och vilka som erbjuder just detta. Är det finsnickeri eller något grövre typ av arbete? Många snickarfirmor tar på sig alla möjliga typer av jobb, alltifrån att sätta lister inomhus till att bygga en ny bro ute.

Men det finns även dom som valt att nischa sig inom ett speciellt område och gäller det till exempel finsnickeri kan det vara en idé att anlita någon som är proffs just inom detta. Det kommer troligen att ge ett bättre resultat än om man anlitar en firma som pysslar med lite allt möjligt. En sådan firma kan dock vara ett bättre val för andra typer av arbeten, så som att bygga en altan eller renovera ett rum.

Jämför olika firmor

Innan man bestämmer sig för en snickare ska man också se till att jämföra några olika firmor. Det finns mängder av aktörer i den här branschen, både stora företag och små enskilda firmor och man bör välja någon som man känner förtroende för. Det är viktigt att man väljer en snickarfirma som är registrerad för F-skatt och det är också bra om man kan kontrollera så att firman har god ekonomi.

Priser

Något annat att kolla på innan man anlitar en snickare till sitt projekt är hur mycket det kommer att kosta. Dom flesta i branschen tar betalt per timme som snickare stockholm men man bör även kolla upp eventuella materialkostnader, kostnader för resor och annat som kan tillkomma utöver timpriset.

Det kan också vara värt att kolla om det går att förhandla om ett fast pris. Även om det som sagt är vanligt med timpris i branschen så finns det också dom som erbjuder fast pris. Oavsett timpris eller fast pris ska man dock alltid be om skriftliga offerter från flera aktörer, så att man kan jämföra dessa i lugn och ro innan man fattar ett beslut.

Tillgänglighet

Snickare har ofta mycket att göra och vissa är fullbokade flera månader, eller åtminstone veckor framöver. Letar du efter en snickare med kort varsel kan du behöva välja bland några få aktörer, utifrån vilka som helt enkelt finns tillgängliga när du önskar få hjälp.

Ett tips är att hålla ut och vänta istället – det kan ge både ett bättre pris och ett bättre resultat. Har man däremot bråttom kanske det inte är en möjlighet och då får man som sagt nöja sig med det som finns och hoppas på det bästa.