Så här kan du förnya på lantstället

Har ni ärvt ett lantställe från någon i släkten finns det givetvis många fina minnen och saker man vill bevara därifrån. Samtidigt kan det kännas skönt att förnya och göra platsen till er egen. Här är några samlade tips på hur ni kan sätta er egen prägel på lantstället.

Några av de vanligaste projekten är:

  • Altanbygge
  • Uterum
  • Badrumsrenovering
  • Bastustuga
  • Renovera köket
  • Båthus

Bygga altan

Har ni inte redan en altan utanför bakdörren är det något ni bör ge er på. Det är inte så svårt som man kanske tror att bygga själv och en altan förgyller semesterlivet. Ni kan tillbringa både morgnar, luncher och kvällar på altanen och får en trevlig yta att umgås på precis utanför dörren.

Uterum

För den som vill ta altanen ett steg längre kan man bygga på med ett uterum också. Huset får en naturlig förlängning och en oas där ni kan vistas långt in på senhösten. I de flesta kommunerna i landet får man bygga upp till 15 kvadratmeter uterum utan bygglov men kolla för säkerhets skull upp vad som gäller där ni har lantstället.

Bygglov

Det är kommunen där ni har ert lantställe som beslutar och sätter regler för vad som får byggas. Om kommunen kräver bygglov för ett uterum är det något ni kan söka. Det kräver att ni gör en ordentlig ritning och att ni betalar en avgift för ansökan. Ta gärna hjälp av en arkitekt för att rita en ordentligt ritning, det brukar löna sig i längden.

Stort badrum

Har ni ett stort gammalt badrum är det förstås upplyftande med en badrumsrenovering. Även om huset ska ha en klassisk lantlig stil kan en badrumsrenovering malmö göras med annat tema och fortfarande passa in. Ingen ifrågasätter om ni skapar er alldeles egna oas med marockansk kakel och härliga växter.

Bastustuga

Ohylla och badrumsrenoveringm ni redan har en gammal bastustuga med lite utrymme kan ni dra in vatten och ge er på en rejäl badrumsrenovering där ute. Tänk att både ha bastu, dusch, badkar och vackert, modernt kakel med utsikt över naturen och lantlivet. Ska ni behålla lantstället för resten av livet behöver ni inte fundera på värdering och att få igen på investeringen utan kan ta ut svängarna ordentligt.

Öppna en vägg mot köket

Förutom badrumsrenovering är det också upplyftande att göra om i köket. En köksrenovering kan vara allt från att lacka om skåpsluckorna till att ta ner en vägg och öppna upp köket mot vardagsrummet. Gamla stugor har ofta stora kök vilket ger en luftig och härlig atmosfär med öppen planlösning.

Båthus

Har ni förmånen att äga ett lantställe som är vattennära med egen brygga är båthus ett spännande projekt att titta närmare på. Ett sätt är att klä bryggan med väggar och tak från land och en bit ut i vattnet. Ett annat är att ställa upp ett Attefallshus en bit från bryggan. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller kring strandskydd och om ni får bygga något så nära vattnet. Har ni chansen bör ni ta den, det kommer ni inte ångra.