Vilka jobbar på tak?

Det finns många yrken som har lite ovanlig arbetsmiljö. Allt från båtar och gruvor till underjordiska gångar och högt upp på hustak för att installera solceller. Här går vi igenom några av de vanligaste yrken som bedriver sin arbetsdag uppe på hustaken.

Snöskottare

Det är inte bara takläggare som är uppe och springer på taken. Under vintersäsongen är dock de flesta lediga eller arbetar med annat. En grupp som däremot har fullt upp, de flesta vintrarna, är snöskottare.

Platta tak

Om taken är platta behöver de skottas när det kommer mycket snö eftersom snö är tungt och belastar konstruktionen. Givetvis finns det ett garde som är extra duktiga på att skotta tak. Framför allt i storstäderna som har många äldre byggnader finns det stor efterfrågan på takskottare.

Teleinstallatör

Ibland när någon är uppe och springer på taken är det inte takläggare som jobbar utan teleinstallatörer. När man bytte ut 3G till 4G och framöver även när 5G som dras fram kommer telekombolagen ha fullt upp.

Andra platser än tak

Givetvis rör sig teleinstallatörerna på andra platser än tak ibland. De drar kablar under marken, i källarvåningen på stora fastighetskomplex och mycket annat. Men oftare än man tror är de uppe och installerar och kopplar på hustaken.

Takläggare

Det byts cirka 30.000 villatak i Sverige varje år. En ofantlig siffra som växer än mer om man lägger till alla kommersiella fastigheter som behöver takbyten. Takläggare arbetar nästan hela tiden, från April till Oktober, på hustaken. Om de inte byter tak är de ofta uppe och inspekterar eller rengör och behandlar tak.

Solelsinstallatör

Även om allt fler fastighetsägare installerar solpaneler på marken är det fortfarande tak som dominerar. Några leverantörer har tagit fram solpaneler som integreras direkt i husfasaden av takläggarengöteborg.se en takläggare göteborg, vilket också är en spännande variant. Innovationerna till trots kommer det vara takarbete som gäller för de flesta inom solelsbranschen i många år framöver.

Sammanfattningsvis

Några av de vanligaste yrkeskårerna som ofta rör sig på taken är:

 • Snöskottare
  Som ser till att taken inte blir överbelastade med snö.
 • Teleinstallatörer
  Som drar in 4G eller 5G nät. Nya koaxialkablar ska dras i många fastigheter och då är man ofta uppe på taken och arbetar.
 • Takläggare
  Reparera, inspektera, byta och rengöra tak är ett jobb som återkommer år efter år. 30.000 villatak är bara en del av denna stora marknad.
 • Solelsintallatörer
  Tusentals fastighets- och villaägare installerar solpaneler på sina hustak varje år. Marknaden förutspås växa många gånger om kommande åren.